Hoe vaak schoorsteenvegen?

Hoe vaak schoorsteenvegen? De frequentie van schoorsteenvegen hangt af van het type verwarmingssysteem dat je hebt. Over het algemeen worden de volgende richtlijnen aanbevolen:

  1. Open haard op hout: Minimaal één keer per jaar.
  2. Houtkachel: Minimaal één keer per jaar.
  3. Pelletkachel: Minimaal één tot twee keer per jaar, afhankelijk van het gebruik.
  4. Gasgestookte open haard of kachel: Minimaal één keer per twee jaar, maar controleer de aanbevelingen van de fabrikant.
  5. Oliegestookte verwarming: Minimaal één keer per jaar.
  6. Elektrische verwarming: Over het algemeen geen periodiek onderhoud voor het rookkanaal nodig, maar controleer de aanbevelingen van de fabrikant.

Deze richtlijnen kunnen variëren op basis van het gebruik, het type brandstof, de efficiëntie van het systeem en lokale voorschriften. Het is belangrijk om de specifieke aanbevelingen van de fabrikant te volgen. Regelmatig onderhoud voorkomt niet alleen brandgevaar, maar bevordert ook de efficiëntie van het verwarmingssysteem.

Hoe vaak schoorsteenvegen?

Veel verzekeringsmaatschappijen hanteren de voorwaarde dat er bij een schoorsteenbrand een veegbewijs moet worden overlegd om in aanmerking te komen voor een uitkering. Dit bewijs toont aan dat de schoorsteen regelmatig is geveegd en correct is onderhouden, wat het risico op brand vermindert.

Het niet kunnen overleggen van een veegbewijs kan leiden tot discussies over nalatigheid in het onderhoud van de schoorsteen, waardoor de verzekeringsmaatschappij mogelijk dekking weigert. Het is daarom van groot belang om regelmatig de schoorsteen te laten vegen en het veegbewijs zorgvuldig te bewaren, zodat in geval van een ongeluk de verzekeringsdekking behouden blijft.

Wilt u een afspraak inplannen voor het vegen van uw schoorsteen of andere diensten? Neem gerust contact met ons. Onze medewerkers staan klaar om uw afspraak te regelen en uw vragen te beantwoorden.